Příběh pivovaru Koníček

V roce 2006 byl založen minipivovar Koníček sládkem Mojmírem Velkým, který po absolvování pivovarské školy a následné sladovnické štaci v nedalekém pivovaru v Nošovicích, si šel vlastní cestou a začal vařit pivo do svého malého nezávislého minipivovárku. Přesně 2. 6. 2006 byla slavnostně uvařena první várka piva, světlý výčepní ležák Ryzák 11 % na malé 250l várně. Následující červenec tohoto roku začalo pivo téct v mateřském Hostinci a pensionu U Koníčka. V měsíci srpnu se uvařila první várka Vraníka, na Vánoce téhož roku spatřil světlo světa i naše poslední stálice polotmavý speciál Grošák 14 %. Od Vánoc roku 2006 se již pivaři těšili jen z místního piva, které nahradilo tradiční piva z nošovického pivovaru.

Pivovar se neustále rozšiřoval, jak se zvyšovala poptávka po Koníčkovém pivu, tak původní budova přestala kapacitně stačit, tak v roku 2009 byla ve vedlejší přilehlé  budově vybudována spilka a ležácký sklep, přičemž i kapacita várny byla navýšená na 500 l. Začalo se vařit oblíbené tzv. Pivní menu – čili speciální piva.

Zásadní rozšíření proběhlo v roku 2013, kdy se rozjela úplně nová výroba piva v moderním a kapacitně větším už pivovaru, kdy také došlo ke změně názvu firmy na: Pivovar Koníček s.r.o.

Původní minipivovar ukončil výrobu na podzim roku 2013 (současně probíhala výroba ve dvou varnách). Na jaře roku 2014 proběhla rozsáhla rekonstrukce původního minipivovarku, kde se vyměnila technologie a instalovala se nová spilka a ležácké tanky o objemu 10hl které slouží jako tanky výčepní pro přilehlý hostinec Koníček.

Byla vybudována nová varna o objemu 20 hl a k tomu spilka o kapacitě 160 hl a ležácký sklep o objemu 480 hl piva ve zrání. Postupně se pivem z pivovaru začalo zásobovat cca 100 hostinců našim pivem. V současné době činí výstav pivovaru cca 10 tisíc hektolitrů ročně a z kategorie minipivovarů se pivovar zařadil do kategorie Malý průmyslový (řemeslný) pivovar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V roce 2015 pivovar dostavěl sklady a zprovoznil moderní stáčírnu KEG, poloautomatickou stáčírnu skleněných lahví a dále se navýšila kapacita ležení a kvašení, tak aby z rostoucím výstavem nedocházelo k neuležení piva a zhoršení kvality. Pivovar dnes zaměstnává v letní špičce až 15 zaměstnanců, stabilně 10 osob. Roční výstav se pohybuje nyní okolo  9000hl piva za rok, část produkce míří i na Slovensko a do Polska.

V roce 2017 byl zřízen v nedalekém objektu bývalých jatek (resp. předválečném lihovaru) centrální zásobovací a distribuční sklad – Koníčkův dvůr. V objektu, který nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, byla otevřena prodejna Koňotéka, kde je možné si koupit veškerý sortiment piva, ale taktéž suvenýry a oblečení s motivy Pivovaru Koníček. V květnu 2018 byla do dvora přemístěna původní varna pivovaru z roku 2006 a vznikl zde Minipivovárek Koňovárek. Zde se je možné si objednat a pod dohledem sládka pivovaru uvařit své vlastní pivo. Minipivovárek slouží i k vývoji nových typů piv. Více zde: http://www.konickuv-dvur.cz/minipivovarek-konovarek

Co nás čeká v dalších letech to nikdo neví, ale našim přáním je vařit pro vás stále pivo srdcem a nadšením. Budeme taktéž dále pokračovat v objevování nových pivních kultur a stylů… Věříme, že Vám bude naše pivo, které se nyní již čepuje na 150 místech nejen naší vlasti, ale i v Polsku, Slovensku a dokonce i Německu, bude dále chutnat. 

Dej Bůh Štěstí!

Výroba piva

Výroba piva probíhá z nejkvalitnějších surovin, jako je moravský slad, žatecký chmel, kulturní pivovarské kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.

VARNA – Výroba mladiny probíhá dvourmutovým dekokčním způsobem-na varně o objemu  20hl.Rozemletý slad se smíchává s vodou a za určitých teplot dochází k zcukřování škrobu na maltózu. Takto zcukřený rmut se pak oddělí od mláta sladiny na scezovací kádi. Sladinu pak vaříme s chmelem 90min, kde přecházejí hořké látky chmele do sladiny a vzniká mladina. Po ukončení varu se mladina vyčerpá do vířivé kádě, kde chmelové kaly sedimentují. Mladinu pak čerpáme do spilky, přičemž dávkujeme kvasnice. Dochází k chlazení na teplotu 9°C.

SPILKA – V otevřených kvasných kádích probíhá při teplotě 10°C hlavní kvašení po dobu 7-10dní, kdy dochází k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2. Kvasnice po zkvašení sedimentují na dno kádě a takto zkvašené tzv. zelené pivo sudujeme do ležáckých tanků.

LEŽÁCKÝ SKLEP – Zde probíhá dokvašování nebo ležení piva při nízkých teplotách okolo 2°C po dobu minimálně 30dní, během dokvašování dochází k přírodnímu nasycení CO2 k zakulacení chuťových vlastností a doladění chuti.

HOTOVÉ PIVO – Stabilně pivovar plní své pivo do KEGsudů o objemu 15, 30 nebo 50l, odnést svůj oblíbený nápoj si můžete i v PET 1,5 l a skleněných lahvích 0,5 l či 0,75 litrů. K dispozici jsou i kartónové odnosky pro lahvová piva 0,5 i 0,75 litru.

Ocenění

Pivovar obdržel nejedno první místo na degustačních soutěžích v Čechách
a na Moravě, ale naše největší ocenění je spokojený a vracející se zákazník.

Pivní pečeť Tábor

  • 2011 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2012 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2013 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2014 bronzová v kategorii tmavý ležák  – Vraník 12%
  • 2014 stříbrná v kategorii ochucené pivo – Ryzler 7%
  • 2015 stříbrná v kategorii ochucené pivo – Ryzler 7%

Jarní cena českých sládků Zvíkov

  • 2007 2.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2008 1.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2009 1.místo v kategorii světlý ležák – Ryzák 11%
  • 2010 3.místo v kategorii světlý ležák – Ryzák 11%
  • 2012 1.místo v kategorii polotmavý speciál  – Grošák 14%
  • 2012 1.místo v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2015 1.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2015 2. místo v kategorii India Pale Ale – Hatatitla 14%

Degustační soutěž Sdružení přátel piva

  • 2018 3. místo v kategorii Pivovar roku 2018 mezi pivovary s výstavem nad 10 tisíc hektolitrů piva ročně

Nejlahodnější pivo

Cena českých sládků 2015

Degustační soutěž Pivovar roku 2018