Příběh pivovaru Koníček

V roce 2006 byl založen minipivovar Koníček sládkem Mojmírem Velkým, který po absolvování pivovarské školy a následné sladovnické štaci v nedalekém pivovaru v Nošovicích, si šel vlastní cestou vařit pivo do svého malého nezávislého minipivovárku. Přesně 2. 6. 2006 byla slavnostně uvařena první várka piva, Ryzák 11% na malé 250l várně. Následující červenec tohoto roku začalo pivo téct v mateřském hostinci U Koníčka. V měsíci srpnu se uvařila první várka Vraníka, na Vánoce téhož roku spatřil světlo světa i naše poslední stálice polotmavý speciál Grošák 14%.

Od Vánoc roku 2006 se již pivaři těšili jen z místního piva, které nahradilo tradiční piva z Nošovického pivovaru.

Pivovar se neustále rozšiřoval, jak se zvyšovala poptávka po Koníčkovém pivu, tak původní budova přestala kapacitně stačit, tak v roku 2009 byla ve vedlejší přilehlé  budově vybudována spilka a ležácký sklep, přičemž i kapacita várny byla navýšená na 500l. Začalo se vařit oblíbené pivní menu.

Zásadní rozšíření proběhlo v roku 2013, kdy se rozjela úplně nová výroba piva v moderním a kapacitně větším už pivovaru, kdy také došlo ke změně názvu: Pivovar Koníček s.r.o

Byla vybudována nová várna o objemu 20hl a k tomu spilka o kapacitě 160hl a ležácký sklep o objemu 480hl piva ve zrání. Přičemž začal pivovar pivem zásobovat cca 50 hostinců pivem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Původní minipivovar ukončil výrobu na podzim roku 2013 (současně probíhala výroba ve dvou varnách). Na jaře roku 2014 proběhla rozsáhla rekonstrukce původního minipivovarku, kde se vyměnila technologie a instalovala se nová spilka a ležácké tanky o objemu 10hl které slouží jako tanky výčepní pro přilehlý hostinec Koníček.

V roce 2015 pivovar dostavěl sklady a moderní stáčírnu kegů a lahví opět se navýšila kapacita ležení a kvašení, tak aby z rostoucím výstavem nedocházelo k neuležení piva a zhoršení kvality. Pivovar dnes zaměstnává v letní špičce až 15 zaměstnanců, stabilně 10 osob. Roční výstav se pohybuje nyní okolo  9000hl piva za rok, část produkce míří i na Slovensko a do Polska.

Co nás čeká v roce 2016 a dále to nikdo neví, ale našim přáním je pořad pro vás vařit pivo se srdcem a nadšením a objevováním nových pivních kultur a stylů…

Výroba piva

Výroba piva probíhá z nejkvalitnějších surovin, jako je moravský slad, žatecký chmel, kulturní pivovarské kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.

VARNA – Výroba mladiny probíhá dvourmutovým dekokčním způsobem-na varně o objemu  20hl.Rozemletý slad se smíchává s vodou a za určitých teplot dochází k zcukřování škrobu na maltózu. Takto zcukřený rmut se pak oddělí od mláta sladiny na scezovací kádi. Sladinu pak vaříme s chmelem 90min, kde přecházejí hořké látky chmele do sladiny a vzniká mladina. Po ukončení varu se mladina vyčerpá do vířivé kádě, kde chmelové kaly sedimentují. Mladinu pak čerpáme do spilky, přičemž dávkujeme kvasnice. Dochází k chlazení na teplotu 9°C.

SPILKA – V otevřených kvasných kádích probíhá při teplotě 10°C hlavní kvašení po dobu 7-10dní, kdy dochází k přeměně sladových cukrů na alkohol a CO2. Kvasnice po zkvašení sedimentují na dno kádě a takto zkvašené tzv. zelené pivo sudujeme do ležáckých tanků.

LEŽÁCKÝ SKLEP – Zde probíhá dokvašování nebo ležení piva při nízkých teplotách okolo 2°C po dobu minimálně 30dní, během dokvašování dochází k přírodnímu nasycení CO2 k zakulacení chuťových vlastností a doladění chuti.

HOTOVÉ PIVO – Stabilně pivovar plní KEG-sudy o objemu 15, 30 a 50l, pet 1,5l a skleněné láhve 0,5l.

V našem pivovarském Hostinci čepujeme pivo přímo z tanku, které je nefiltrované a nepasterizované!!!

Ocenění

Pivovar obdržel nejedno první místo na degustačních soutěžích v Čechách
a na Moravě, ale naše největší ocenění je spokojený a vracející se zákazník.

Pivní pečeť Tábor

  • 2011 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2012 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2013 stříbrná v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2014 bronzová v kategorii tmavý ležák  – Vraník 12%
  • 2014 stříbrná v kategorii ochucené pivo – Ryzler 7%
  • 2015 stříbrná v kategorii ochucené pivo – Ryzler 7%

Jarní cena českých sládků Zvíkov

  • 2007 2.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2008 1.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2009 1.místo v kategorii světlý ležák – Ryzák 11%
  • 2010 3.místo v kategorii světlý ležák – Ryzák 11%
  • 2012 1.místo v kategorii polotmavý speciál  – Grošák 14%
  • 2012 1.místo v kategorii tmavý ležák – Vraník 12%
  • 2015 1.místo v kategorii polotmavý speciál – Grošák 14%
  • 2015 2. místo v kategorii India Pale Ale – Hatatitla 14%

Nejlahodnější pivo

nejlahod pivo

Cena českých sládků 2015

hatatitla